Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسکانیوز»
2024-05-05@22:04:03 GMT

۱۸ دی؛ در تاریخ چه گذشت؟

تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۰۶۹۳۸۲

۱۸ دی؛ در تاریخ چه گذشت؟

به گزارش گروه فرهنگی ایسکانیوز، امروز ۱۸ دی برابر با ۸ ژانویه تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.

بیشتر بخوانید:

۱۷ دی؛ در تاریخ چه گذشت؟

رویدادها:

۱۷۸۰ - یک زلزله شدید ۵۰ تا ۲۰۰ هزار تن را در تبریز کشت

هشتم ژانویه ۱۷۸۰ (دیماه ۱۱۵۸ هجری خورشیدی ـ سال وفات کریمخان زند در ۷۴ سالگی) شهر تبریز و نواحی پیرامون آن دچار یک زمین لرزه سخت شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«تاریخ سوانح طبیعی» تلفات این زلزله را ۵۰ تا ۱۵۰ هزار تن نوشته است. برخی نوشته ها، به استناد ارقام مندرج در نامه های اشخاص، حواشی کتابها و مندرجات دیوانی (مکاتبات دولتی) تلفات را از ۸۰ تا ۲۰۰ هزار به دست داده اند. در آن زمان، سنجش شدّت زلزله مقیاس معیّن نداشت و سیسموگراف (سیسمومتر) درست یک قرن پس از زلزله تبریز ساخته شد. محاسبات بعدی، شدت زلزله تبریز را در مقیاس ریشتر (ریکتر)، معادل ۷ و ۷ دهم به دست داده است. مقیاس ده درجه ای ریشتر (ریکتر) در سال ۱۹۳۵ توسط چارلز اف. ریکترCharles F. Richter آمریکایی (متولد ۱۹۰۰ و متوفی در ۱۹۸۵) در انستیتوی تکنولوژی کالیفرنیا بر پایه علم لگاریتم (لوغاریتم که ایرانیان کاشف آن بودند) تنظیم شده است..حکومت آذربایجان و نواحی اطراف آن پس از قتل نادر در کودتای قوچان به دست یکی از ژنرالهای او به نام آزادخان (افغان) افتاده بود.

زلزله شدید تبریز در زمانی رخ داد که ایران از ثبات برخوردار نبود و نوعی جنگ داخلی در جریان بود؛ امیرزادگان زند ازجمله ابوالفتح خان پسر کریمخان با عمویش زکی خان بر سر پادشاهی به جان هم افتاده بودند و نیز سران ایلات و خانها. آغامحمدخان از ایل قاجار در شمال ایران داعیه سلطنت داشت و برای لشکرکشی به شیراز و جنگ آماده می شد. در ایران وقت، نزاع بر سر قدرت به حدّی بود که صادق خان یکی دیگر از برادران کریمخان و حکمران بصره این شهررا ترک و عازم پایتخت شده بود تا سهم خواهی کند و بازگشت او از بصره در حقیقت نقطه پایان بر حکومت ایران بر بین النهرین جنوبی (عراق) گذارد و امپراتوری عثمانی با استفاده از خلاء قدرت در ایران، منطقه بصره را تصاحب کرد و این منطقه از سال ۱۹۱۷ (که جنگ جهانی اول در جریان بود) به دست انگلستان افتاد. اوضاع نامشخص سال های ۱۷۷۹ تا ۱۷۹۵ (سال تاجگذاری آغامحمدخان قاجار در تهران) چنان بود که یک هیات اعزامی روسیه به ایران نتوانست یک مقام ارشد را بیابد و پیام خودرا برساند و دست خالی به مسکو بازگشت.

۱۶۴۲ - روزی که گالیله درگذشت

گالیله Galileo Galilei فیزیکدان، فضا شناس، فیلسوف و دانشمند بزرگ قرون جدید و سازنده تلسکوپ هشتم ژانویه سال ۱۶۴۲ میلادی درگذشت. وی در ۱۵ فوریه سال ۱۵۶۴ در پیسای ایتالیا به دنیا آمده بود.

 گالیله که در دو دانشگاه در ایتالیا تدریس کرد پس از ساختن تلسکوب و اطلاق این واژه بر آن، قمرهای سیاره مشتری را با آن کشف کرد. ابتکار روش تجربی برای تحقیقات علمی نیز از اوست. درگیری گالیله با مقامات وقت کلیسای کاتولیک فصلی از تاریخ آن زمان اروپا را تشکیل می دهد. گالیله اعلام کرده بود که زمین و ستارگان در مداری مشخص به دور خورشید می چرخند.

۱۳۲۹ - قوانین مطبوعاتی ایران لغو شد

۱۸ دی ماه سال ۱۳۲۹ هجری خورشیدی در پی دو ماه تلاش پی گیر روزنامه نگاران وطن، طرح لغو همه قوانین مطبوعاتی کشور به استثنای قانونی که مجلس، دو سال پس از مشروطه شدن کشور وضع کرده بود از تصویب گذشت که پیروزی بزرگی برای «ژورنالیسم ایران» در طول تاریخ بشمار رفته است.

این مبارزه در پی تحت فشار قرار گرفتن مطبوعات که در باره نفت چیزی ننویسند از نیمه آبان آن سال آغاز شده بود و عبارت بود از: تحصن روزنامه نگاران در ساختمان مجلس، شرکت نویسندگان در اجتماعات و ایراد نطق و خواستن از مردم به ارسال نامه و طومار اعتراضیه به مقامات مربوط، توسل به دادستان کل و مقامات قضایی دیگر که ضوابط مطبوعاتی ایران مغایر روح قانون اساسی کشور و موازین جهانی است، کاستن از صفحات روزنامه ها، و به این بهانه خودداری از انتشار اخباری که وزارتخانه ها ارسال می داشتند، سفید گذاردن جای ستون برخی نویسندگان معروف و مورد علاقه مخاطبان و خواستن از روشنفکران دیگر به پیوستن به آنان و .... در آن زمان ژنرال رزم آرا نخست وزیر ایران بود. در طول این مبارزات بسیاری هم بودند که می گفتند قانون مطبوعات زائد است و ضرورت ندارد و ایران نیز مانند بسیاری از کشورها نباید قانون مطبوعات داشته باشد و روزنامه نگاری یک حرفه است مانند حرفه های دیگر و باید در دست صنف مربوط باشد نه دولت و....

مطبوعات آزاد از قید و بندهای حکومتی عمری کوتاه داشت و پس از براندازی ۲۸ امرداد سال ۱۳۳۲، باردیگر مقررات سابق را به نام قانون مطبوعات از گور در آورده و حاکم برنشریات کردند و تا کنون هم هرچند وقت یک بار بر سخت شدن آنها به ویژه دادن پروانه نشر به اصحاب این حرفه افزوده شده است ــ سختگیری که در کمتر کشوری نظیر دارد. همین غیر حرفه ای بودن قانون و ضوابط مطبوعات و انشاء آنها توسط کسانی که اهل این حرفه نبودند سد پیشرفت ژورنالیسم وطن شده است. نبود یک دادگاه قانون اساسی نیز مانع از آن شده است که ابطال این ضوابط درخواست شود.

۲۰۰۵ - روزی که جمعیت جهان ۷ میلیارد نفر شد

    از گزارش های وقت چنین بر می آمد که دو دقیقه پس از نیمه ششم ژانویه ۲۰۰۵ با تولد یک نوزاد پسر در یک بیمارستان شهر پکن، جمعیت چین به یک میلیارد و سیصد میلیون تن رسیده بود. این رویداد نشان داد که جمعیت چین برغم اجرای قانون یک زوج یک فرزند که از دو دهه پیش از آن به اجرا درآمده افزایش یافته است. چینی شماره یک میلیارد و سیصد میلیون سه کیلو و ۶۶۰ گرم وزن داشت. جمعیت چین در ژانویه ۲۰۱۲ از یک میلیارد و سیصد و ۵۰ میلیون بیشتر شده بود.

طبق همان گزارش ها، قانون محدود شدن فرزند، افزایش جمعیت چین را که قبلا سالانه ۳ و ۳ دهم درصد بود به هشت دهم درصد (کمتر از یک در صد) کاهش داده است. این قانون، آوردن دو فرزند برای اقلیت های نژادی و برخی از روستاها را اجازه داده است.

 نفوس آدمیان ـ طبق گزارش سازمان ملل ـ ۳۱ اکتبر ۲۰۱۱ با تولد یک کودک به نام دانیکا کاماچو Danica Camacho در شهر مانیل کشور فیلیپین به هفت میلیارد رسیده بود.

جمعیت جهان در سال ۱۹۷۵ از مرز ۴ میلیارد گذشت و جمعیت شناسان اخطار کردند که منابع کره زمین ظرفیت بیش از این شمار را ندارد و اگر جمعیت بازهم افزایش یابد راهی نیست جز تهیه شیمیایی مواد غذایی (غیر ارگانیک) که ممکن است بی خطر هم نباشند. به علاوه افزایش جرم و فساد که نتیجه فقر است.

جامعه شناسان پیش بینی کرده اند که در دهه های آینده و به موازات رشد آگاهی های بشر و پیدایش فرهنگ تازه و نیز محدود بودن منابع کره زمین، در سراسر جهان بچه آوردن محدود به یک و یا دو فرزند در هر خانواده خواهد شد. در قدیم، داشتن فرزند سرمایه خانواده و تضمینی برای رفاه والدین در دوران پیری و ازکار افتادگی به حساب می آمد که امروزه واقعیت ندارد و سالخوردگان به جای اتکاء به فرزندان خود به مقررات رفاه اجتماعی دولت متبوع چشم می دوزند. کتابهای حاوی خاطرات سالخوردگان که اشاره به ناامیدی از فرزندان و بی اعتنایی ها دارد، تمایل و اشتیاق نسل نو را به داشتن فرزندان متعدد کاهش داده است.

طبق آمارهای منتشره، در ژانویه ۲۰۱۲ پس از چین، سه کشور پُرجمعیت دیگر جهان عبارت بودند از: هند با یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون، ایالات متحده با ۳۱۴ میلیون و اندونزی با ۲۴۳ میلیون. جمعیت هند که هنوز قانون محدود کردن فرزند آوردن را ندارد در اینده ای نزدیک بر چین فزونی خواهد گرفت و در سال ۲۰۵۰ به یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون خواهد رسید. در ژانویه ۲۰۱۲ برزیل با ۱۹۳ میلیون، پاکستان ۱۷۸ میلیون، نیجریه ۱۶۴ میلیون، بنگلادش ۱۵۱ میلیون، روسیه ۱۴۳ میلیون، ژاپن ۱۲۶ میلیون و مکزیک با ۱۱۴ میلیون کشورهای پُرجمعیت دیگر بودند. در اروپا، آلمان با ۸۱ میلیون جمعیت پس از روسیه کشور دوم این قاره است. افزایش جمعیت هند، افزایش مهاجرت از این کشور را به دنبال داشته بویژه به ایالات متحده، کاناد و انگلستان. مهاجران قرن ۲۱ ـ صرف نظر از کدام کشور ـ از طبقه جوان و تحصیلکرده شهرنشین بوده اند به استثنای مهاجران ایرانی که بیش از نیمی از آنان در سنین بالای ۵۰ سالگی و برخی از ایشان از بازنشستگان بوده اند!. مهاجرت شهرنشینان از کشورهایشان باعث مهاجرت روستائیان به شهرها و جایگزینی می شود و برای مدتی سطح تمدن و اخلاقیات را پایین می برد و سطح آزمندی و فساد اقتصادی ـ اداری بالا می رود و همچنین آمار جرائم معمولی و نیز ضعف دمکراسی.

۱۸۶۷ - به سیاهپوستان آمریکا، دو سال پس از پایان جنگ داخلی، حق دادن رای در انتخابات داده شد.

۱۹۵۹ - شارل دوگل برنده انتخابات، پس از سپری شدن مهلت اعتراض که اعتراضی به انتخابات نبود، رئیس جمهور فرانسه شد ـ جمهوری پنجم که خود او آن را با اصلاح قانون اساسی بوجود آورده بود. دوگل حاضر نشده بود که در جمهوری چهارم رئیس کشور فرانسه شود.

۱۹۶۴ - لیندون جانسون رئیس جمهور وقت آمریکا در این کشور علیه فقر اعلان جنگ داد.

۱۲۹۹ - رحلت آیت ‏اللَّه سیدمحمد طباطبایی از رهبران مذهبی نهضت مشروطیت ایران

آیت‏اللَّه سید محمد بن صادق طباطبایی در سال ۱۲۲۰ش (۱۲۵۸ ق) در کربلا به دنیا آمد. تحصیلات مقدماتی و مبادی علوم را نزد پدر فرا خواند و سپس در تهران از محضر فیلسوف بزرگ زمان، میرزا ابوالحسن جلوه استفاده کرد. از آن پس راهی عتبات گردید تابه مقام اجتهاد نائل آمد و جزو خواص یارانِ میرزای شیرازی شده، در امور سیاسی، طرف مشورت او قرار گرفت. سید محمد پس از واقعه تحریم تنباکو، از طرف میرزای شیرازی به تهران رفت و به ارشاد و هدایت مردم مشغول شد. پس از چندی، وی دعوت آیت‏اللَّه عبداللَّه بهبهانی را برای مبارزه با دولت پذیرفت و در اعتراض به اعمال دولت، به همراه مردم در حرم حضرت عبدالعظیم تحصُّن کرد. فعالیت آیت‏اللَّه طباطبایی به مرور وسعت یافت تا جایی که به یکی از رهبران اصلی مشروطیت در ایران تبدیل شد. با روی کار آمدن محمدعلی شاه و به توپ بستن مجلس، مدتی به مشهد رفت و پس از فتح تهران به تهران مراجعت کرد. سید محمد طباطبایی با ورود نیروهای روس و انگلیس به ایران، در جریان جنگ جهانی اول به ترکیه رفت و پس از شش ماه به ایران بازگشت. از آن پس در امور سیاسی دخالت نکرد تا این که در ۱۸ دی ماه ۱۲۹۹ ش برابر با ۲۸ ربیع الثانی ۱۳۳۹ ق در ۷۹ سالگی وفات یافت و در حرم عبدالعظیم به خاک سپرده شد. طباطبایی، اندیشه‏ای آزاد و تفکری اصلاح طلبانه داشت و آشنایی وی با سید جمال الدین اسدآبادی، تأثیری شگرف در شکل‏گیری تفکرات او داشت.

۱۳۵۳ ش - طیفور بطحائی، خسرو گلسرخی، منوچهر مقدم سلیمی، کرامت الله دانشیان، عباسعلی سماکار، محمدرضا علامه زاده، رحمت الله جمشیدی محکوم به اعدام بقیه بین ۳ تا ۵ سال حبس محکومیت یافتند.

۱۳۵۹ ش - اشغال هویزه توسط مزدوران بعثی عراق

پس ازمحاصره هویزه توسط دشمن بعث، تعدادی از بسیجیان به فرماندهی سید محمد حسین علم‏الهدی به دفاع برخاسته و به نبردی سخت پرداختند. اما این مقاومت به شهادت این پاسداران جان برکف منتهی شد. در پی این حادثه، نیروهای دشمن در ۱۸ دی ۱۳۵۹ ش وارد هویزه شده و آن را اشغال کردند. پس از آن، فرمانده نیروهای عراقی دستور داد تعدادی از مردم بی‏گناه را دست بسته در یک گودال قرار داده و به شهادت برسانند. سپس عراقی‏ها تمام شهر را با دینامیت و بلدوزر نابود کرده و هویزه را به تلی خاک تبدیل نمودند.

انتهای پیام/

کد خبر: 1124813 برچسب‌ها اخبار روز

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: اخبار روز یک میلیارد جمعیت چین سید محمد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۶۹۳۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران در تهدید بحران سالخوردگی قرار دارد

به گزارش خبرگزاری مهر، بهرام عین‌اللهی، در متن حکم خود عنوان داشته است: با توجه به اینکه کشور در تهدید بحران سالخوردگی جمعیت قرار دارد و در راستای تأکید رهبری مبنی بر افزایش نسل، جوانی جمعیت و حمایت از خانواده به عنوان یکی از اصلی ترین اولویت‌های مسئولان کشور و نیز نقش بی بدیل وزارت بهداشت، در این زمینه و در آستانه برگزاری دومین رویداد جایزه ملی جمعیت، به موجب این ابلاغ، به سمت «رئیس ستاد برگزاری هفته ملی جمعیت در سال ۱۴۰۳» در وزارت بهداشت منصوب می‌شوید.

ضروری است با برنامه ریزی مناسب و منسجم و همچنین جلب مشارکت همه نهادهای ذی ربط و مردمی در امر جوانی جمعیت و حمایت از خانواده، شاهد برگزاری هر چه با شکوه تر این هفته، برای آگاهی بخشی به عموم اقشار مردم، به ویژه دانشجویان، استادان و کارکنان دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی سراسر کشور باشیم.

کد خبر 6096906 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • اختصاص زمین به خانوار‌های حائز شرایط جوانی جمعیت
  • ایران در تهدید بحران سالخوردگی قرار دارد
  • امیرعبداللهیان: نقش‌آفرینی دولت‌های مسلمان در بحران غزه در تاریخ ثبت می‌شود
  • کاهش نرخ باروری در ایران از چه وقت شروع شد؟
  • شروع کاهش نرخ باروری به حدود دهه چهل برمی‌گردد
  • بند قانون جوانی جمعیت به دلیل کمبود ماما اجرا نمی شود
  • سالانه بین ۲۵۰ تا ۵۰۰ هزار سقط عمد در ایران انجام می‌شود
  • ۶ چالش مامایی در قانون جوانی جمعیت
  • ۶ چالش مامایی در قانون جوانی جمعیت/ اصلاح پرداخت تعرفه زایمان
  • اجرا نشدن کامل طرح مسکن ملی و جوانی جمعیت در سبزوار